Daion, een Japans woord dat het "grote geluid" betekent, is een toepasselijke naam voor een bedrijf dat een lijn van gitaren heeft geproduceerd die bekend staan om hun volle klank. Dit lijkt het bepalende kenmerk van deze mooie vintage gitaren te zijn. Het logo van het bedrijf, een gestileerde stemvork, wordt ook wel aangezien voor een lier of zelfs een antilope schedel. 

De complexe geschiedenis van Yamaki gitaren is verstrengeld met de verhalen van een aantal andere Japanse muziekbedrijven. In de 1940, begonnen de broers Yasuyuki en Kazuyuki Teradaira met hun werk voor instrumentbouwer Tatsuno Mokko. Het bedrijf werd later gesplitst in twee afzonderlijke firma's waarvan er een Hayashi Gakki genoemd werd.
In 1954 werd Hayashi Gakki uitgekocht door Zenon, een grote muziek-distributeur.
In 1962 verliet Yasuyuki Zenon en begon een instrument-distributeurschapwelke hij Daion noemde, wat het "grote geluid" of "verlichte" in het Japans betekent.
In 1967 verliet Kazuyuki Zenon om klassieke gitaren onder de naam Yamaki te gaan maken, een Japanse woord dat 'gelukkige bomen op de berg' betekent.
In de vroege jaren '70 breidde Kazuyuki deYamaki-lijn uit met een groot aantal staal-snarige gitaren, waarvan er vele duidelijk gebaseerd waren op C.F. Martin en Co's ontwerpen en deze werden uitsluitend gedistribueerd via Daion.

Samen met Yamaki distribueerde Daion instrumenten uit Chaki, Hamox, Mitsura Shinano, Terada, en Tamura (een aantal van deze zijn gebouwd door Yamaki)en Harptone gitaren -  die Daion importeerde uit de VS. Veel gitaren werden gebouwd naar de specificaties van kleine Amerikaanse distributeurs en droegen verschillende labels - met inbegrip van Joodee, GJ Gould & Sons, en anderen. Deze gitaren hadden meestal dezelfde modelnummers als hun Yamaki tegenhangers.

Ergens in de late jaren 1960, begon Daion Yamaki gitaren naar Amerika te exporteren, waar ze goed werden  ontvangen. Yamaki produceerde een tijd Martin- kopieën en andere goede gitaren maar had het gevoel dat hun producten zoek raakten tussen de vele Japanse concurrenten op de Amerikaanse markt, zoals Takamine, Yasuma en C.F. Berg. Ze werkten samen met een Amerikaanse importeur van gitaren, gevestigd in Waco-Texas met de naam MCI, om hun merk en hun gitaarlijn opnieuw te ontwerpen. Ze lieten de Yamaki naam vallen en noemden hun instrumenten Daion. 

In 1978 bundelden Tom Burr en medewerkers van MCI Inc (wiens bedrijf de Noord-Amerikaanse distributeur voor Daion gitaren was) hun krachten met gitaar ontwerper Hirotsugu Teradaira van Daion, die innovatieve ideeën voor een groot deel van de nieuwe lijn van Daion instrumenten had, de akoestisch-elektrische en in het bijzonder solid-body elektrische instrumenten. Hirotsugu Teradaira was een pionier in het gebruik van koper en massief cederhout als ontwerpmaterialen.

 

Een van de vele unieke kenmerken van de elektrische gitaren was de 9-delige doorlopende hals van Palissander & Esdoorn, dat geeft de Power Serie zijn uniforme uitstraling. De samensmelting van deze verschillende houtsoorten en de specifieke aanpassing van de houtnerf voorzien in een uitzonderlijke sterkte en een prachtige klank.

Daion startte een uitgebreide reclamecampagne bij de invoering van de nieuwe lijn rond 1980.
Ondanks het vakmanschap van deze gitaren en de frisse marketing-aanpak, was veel van de Amerikaanse muziek-scene van deze periode gericht op het geluid van de nieuwe midi synthesizers en de vele variaties en implicaties.
De lamineer-techniek ontwikkeld voor het maken van de Daion hals, werd met succes toegepast op het vervaardigen van golfclubs - In een later stadium werd deze techniek vervangen door grafiet.
In 1984 stopte Daion de export naar Amerika en hield kort erna met het bedrijf op nadat MCI Inc in de Verenigde Staten faillissement had aangevraagd. Yamaki, aan de andere kant, overleefde de neergang van de jaren 1980 en begon met het maken van golfclubs. Nu maken ze nog altijd onderdelen voor andere Japanse gitaarbouwers

Interessant is dat het merk Daion bleef voortbestaan ondanks de ontbinding van hun partnerschap met MCI. Een aantal van de belangrijkste spelers van MCI waren verbonden aan de faculteit van het McLennan Community College in Waco op de afdeling muziek. Zij verkochten Daion gitaren aan hun studenten tegen gereduceerde prijzen.

Wat er met enige zekerheid bekend is, is dat Daion nog steeds wordt verkocht in Australië. Er wordt gespeculeerd dat de Performer en Rockson modellen met het Daion merk heden ten dage worden gemaakt.
Een theorie is dat de Performers voor de Amerikaanse export en de Rocksons voor de Australische export waren.
Er is enig bewijs in het verleden dat deze modellen op een gegeven moment geproduceerd werden in Korea.
Dit is een grijs gebied in de Daion geschiedenis.
Een ding is zeker, er bestaan ​​Stratocasters, Les Pauls, Telecasters, en Flying Vs met de Daion merknaam. Er zijn foto's van Daion LP's en Strats met tevens de Performer of Rockson namen op de headstock. Op geen van deze gitaren staat het Daion logo, wel Daion schrift op de headstock. Op Ebay komen, in negen van de tien gevallen, de aanbieders van deze gitaren uit Australië.